Ca profesor la Dallas Seminary, Dr. Howard Hendricks obişnuia să‑i înmâneze fiecărui student o foaie de hârtie pe care era scris următorul mesaj:

„Mort la 20 de ani; îngropat la 60. Tristul epitaf al preamultor americani. Procesul de îmbălsămare începe la mulţi tineri la vârsta la care ei ar trebui să cucerească lumea. De exemplu, unii dintre cei ce citiţi aceste rânduri o faceţi prin ochelari bifocali de vedere. Cine i‑a inventat? Benjamin Franklin, la vârsta de … 70 de ani.

Maşinăriile folosite pentru tipărirea acestei pagini au fost puse în mişcare de electricitate. Unul dintre cei care au înhămat‑o la îndeletniciri practice a fost acelaşi Franklin, la vârsta de 40 de ani. Unii citiţi această fiţuică pe unul dintre campusurile universităţilor din Ivy Ligue. Benjamin Franklin le‑a fondat, la vârsta de 46 de ani. Alţii le citiţi într‑o bibliotecă a universităţii. Ştiţi cine a pus bazele primei biblioteci din America? Benjamin Franklin, la 25 de ani. Unii aţi primit‑o prin poştă. Cine a pus în mişcare sistemul poştal? Benjamin Franklin, la 31 de ani.

Nu vă aprindeţi! Dacă vă jucaţi cu focul, vor trebui să cheme pompierii! Cine a pus bazele activităţii lor? Benjamin Franklin, la 31 de ani. Cine a inventat paratrăsnetul? Cine a inventat un cuptor de încălzit, care se mai foloseşte şi azi? Benjamin Franklin, la 43, respectiv 36 de ani.

Înţelept, conversaţionalist, economist, filosof, diplomat, favoritul capitalelor europene, jurnalist, tipograf, publicist, lingvist (scria şi citea în cinci limbi), avocat al folosirii baloanelor în transporturile militare cu un secol înainte de inventarea avionului, Franklin le‑a realizat pe toate acestea înainte de a împlini vârsta de 84 de ani.

N‑a avut decât doi ani de şcoală. Foarte probabil, tu ai mai multe cunoştinţe decât a putut să‑şi imagineze Franklin la vârsta ta. Poate că eşti convins că astăzi nu mai are rost să încerci ceva, pentru că tot ceea ce se putea inventa s‑a inventat deja. N‑ai dreptate! America agricolă din vremea lui Franklin n‑avea nicio problemă, dacă o compari cu problemele complexe existente în societatea contemporană.

Treci la treabă!

Păstrează bucata asta de hârtie şi reciteşte‑o când vei împlini 84 de ani. Întreabă‑te atunci ce a caracterizat viaţa ta: indolenţa sau ingeniozitatea?“

(din lucrarea „Ce este un bărbat adevărat?“, în curs de apariţie)