Oameni care au fost, influente care vor ramane …

„Aduceti-va aminte de mai marii vostri, care v-au vestit Cuvintul lui Dumnezeu; uitati-va cu bagare de seama la sfirsitul felului lor de vietuire, si urmati-le credinta!” – Evrei 13:7

Amintirile trecutului sunt o buna pregatire pentru viitor. Unii oameni vin si pleaca repede din viata noastra, altii stau o vreme, punandu-si amprenta pe inima noastra. Dupa plecarea lor, nu vom mai fi niciodata aceiasi.

Acesta este cel de al doilea volum din ciclul “Amintirilor cu sfinti”. Ecoul favorabil primit dupa publicarea primului a facut posibila publicarea cartii de fata.

“Draga frate Daniel, Dumnezeu mi-a trimis cartea dumneavoastra “Amintiri cu Sfinti” si mi se bucura sufletul cand o citesc in imprejurarile prin care trec. Nu la intamplare am primit aceasta carte. Nu te voi “peria” cu laudele, pe care le meriti numai pentru ca ai lasat Duhul sa te indrume in scrierea cartii. Dumnezeu fie laudat pentru ce face cu tine si prin tine !

As dori sa sugerez ca se cere un alt volum,ba chiar mai multe volume cu “amintirile sfintilor” pe care ai avut privilegiul sa-i intalnesti. Am avut parte sa-i intalnesc si eu pe cei mai multi dintre sfintii de care amintesti si, citind intamplarile pe care le scri, retraiesc amintirile mele. Ele ma imbarbateaza si imi dau nadejdea de care am acum nevoie.” (L.E. – Portland, SUA)

“Inca nu am terminat de citit “Amintirile… Nu e de mirare, caci nu le citesc. ci le … savurez. Si asta dureaza mai mult, mult mai mult. As vrea sa le ofer unor frati cartea si nu stiu de unde as putea cumpara macar trei exemplare (chiar azi dimineata am fost la un timp de rugaciune la fratele Mihai Chiu si, prin credinta, i-am promis un exemplar). Lectura obligatorie pentru copiii mei, in vacanta … “Amintiri cu sfintii” (Ovidiu Blaj – Arad)

“Multumesc mult pentru carte. Am citit-o dintr-o rasuflare. Acest tip de scriere care combina biografia cu istoria unor oameni si vremuri (intr-un spatiu atat de generos, Romania-Statele Unite) oameni despre care noi, cei sub 40 de ani, stim doar foarte vag este foarte necesara. Toate acestea scrise in compania cuvantului de duh formeaza, dupa modesta mea parere, unul din stilurile cele mai apropiate de sufletul romanului. Cred ca “Amintirile cu sfinti” vor avea succes. Astept cu interes volumul II. (Vali Radu – Bucuresti)

Ca si cei din primul volum, oamenii cu care va veti intalni sunt “sfinti” in acceptia Nou Testamentala a cuvantului, “oameni din casa lui Dumnezeu”, pacatosi rascumparati, diamante ridicate din gunoiul lumii acesteia si destinate sa impodobeasca lumea care va sa vie.

Printre ei, vei recunoaste pe unii din tovarasii tai de drum, asezati poate in alte vagoane ale vietii, dar calatorind impreuna cu tine spre aceiasi “patrie”, in care existenta le va fi normala, nu extraordinara, ca acum. Din cauza decadentei din jur, aparitia unui crestin este menita sa iasa imediat in evidenta ca un semn al neobisnuitului, ca un ghiocel vestind la sfarsitul iernii venirea mult asteptatei primaveri.

Ce inseamna sa fii crestin?

Un crestin adevarat este un semn al contradictiei, un simbol viu al Crucii. Adevaratul crestin crede ceea ce este de necrezut, suporta ceea ce este de nesuportat, iarta ceea ce este de neiertat,
iubeste ceea ce este de neiubit si accepta cu seninatate imperfectiunea, este dispus sa renunte la voia lui, devine slab ca sa fie puternic si gaseste dragoste prin faptul ca o raspandeste darnic in jur.

In iarna lui 2003, ne-a vizitat pentru o saptamana de studiu Pavel Nicolescu. Am vorbit impreuna cu dansul despre cativa din marii sfinti pe care i-am avut printre noi in generatia noastra. Dansul mi-a spus ca acesti oameni i s-au parut o stare particulara a unei realitati pe care o traim toti crestinii. Ei nu au facut altceva decat sa accentueze o realitate comuna tuturor crestinilor. Orice om mantuit prin Christos si “nascut din nou” prin Duhul Sfant este in sine o “intersectie” a doua lumi: cea “de acum” in care s-a nascut biologic si cea “viitoare” in care va domni neprihanirea si in care vom avea o partasie directa si intensa cu Isus Christos. Ceea ce caracterizeaza procesul crestin de maturizare este “tranzitia” launtrica zilnica dinspre lumea aceasta inspre lumea viitoare. Sfintii “mai mari” dintre noi ne-au luat-o inainte pe acest drum si au ajuns mai departe decat noi ceilalti, majoritatea. Ei sunt deja mai mult “dincolo” decat aici si s-au incetatenit mai mult “acolo” decat “aici”. Ceea ce ii socheaza si-i impresioneaza pe oamenii din jur este caraterul “deosebit” al acestor sfinti maturi. Ei au ajuns deja “altfel” decat noi, venind printre noi cu un continut de cunoastere si de viata care seamana mai mult cerului decat pamantului.

Priviti din acest punct de vedere, sfintii maturi dintre noi nu sunt altceva decat o invitatie pe care Dumnezeu o trimite in calea noastra. Continutul acestei invitatii spune: “Veniti si voi aici! Nu va opriti pe drumul maturizarii crestine! Parasiti copilaria credintei si veniti spre maturitatea ei.Va asteapta lucruri mari si minunate. Apropiati-va mai mult de Domnul Isus, mergeti prin viata impreuna cu El si lasati-va transformati prin lucrarea Duhului Sfant. Ganditi-va din ce in ce mai mult la lucrurile de sus. Nu mai pribegiti departe de Domnul! Daca deci, ati inviat impreuna cu Christos, sa„umblati dupa lucrurile de sus, unde Christos sade la dreapta lui Dumnezeu (Coloseni 3:1).

Daca cititorii acestui al doilea volum vor auzi aceasta invitatie si-i vor raspunde, menirea acestei carti va fi mai mult decat implinita.