Aprilie 2008. Iată ce am primit zilele trecute de la un student.

Într‑o zi, nişte fraţi din SUA s‑au gândit să‑i facă o bucurie fratelui Moldoveanu şi l‑au dus în câteva biserici din Europa. În acest micuţ turneu, s‑au oprit într‑o capitală, la cel mai mare hotel ‑ Hilton.

Când fratele a intrat şi a văzut tot luxul de acolo, toată mâncarea şi tot ceea ce ochiul român rar poate vedea, privind cele 5 stele ale hotelului a exclamat: „Atâtea stele şi niciun soare!”  Dezamăgirea fratelui a fost că toţi banii se puteau cheltui pe tipărirea de cărţi, pe ajutorarea săracilor şi alte lucrări duhovniceşti.

Prima zi a fost în regulă. A doua zi a rezistat. A treia zi s‑a simţit ca la Gherla. Şi din a treia zi a început: „Vreau lângă fraţi!”…

Nimeni nu putea sta de vorbă cu el, pentru că voia lângă fraţi. S‑au gândit că dacă pleacă, ar fi fost foarte greu pentru el şi nu va rezista drumului, dar fratele a spus: „Vreau să mor între fraţi, nicidecum între stele!”… au plecat şi au ajuns la biserică după un drum lung. Bucuria a fost mare şi serviciul din adunare s‑a prelungit, pentru că era între fraţi. Acela era mediul lui.

Cred că dacă ar fi avut de ales între Hilton singur şi Gherla cu fraţii, ar fi ales Gherla. Am văzut hârtia pe care fratele Niculiţă a scris ultima cântare şi am privit pe scaun sfeterul pe care l‑a lăsat el, exact aşa cum l‑a lăsat ‑ nimeni nu l‑a clintit. Am stat puţin la ei… am plâns, am râs, am cântat, ne‑am rugat, ne‑am salutat… am întrebat‑o pe sora Lena cum e cu credinţa şi mi‑a zis: „De la vârsta de 16 ani m‑am întors la Domnul. Mă lupt zilnic ca nu cumva să mă abat. Trebuie să fiu foarte atentă, zilnic!”

Am întrebat‑o cum l‑a ajutat la scris pe fratele, mi‑a spus: „Am lucrat în aşa fel încât să nu îl deranjez! L‑am lăsat să scrie!” ‑ cu excepţia zilelor de închisoare, totdeauna s‑au rugat înainte de culcare… Am mai întrebat‑o dacă regretă ceva din viaţă şi dacă ar lua viaţa de la început, ce ar alege? Mi‑a spus: „Aceleaşi suferinţe” ‑ sora are acuma 85 de ani. M‑am uitat la sora, ce sfântă, L‑am văzut pe El în viaţa ei!