Fratele Richard Wurmbrand mi a ţinut într o după masă o întreagă prelegere biblică pe tema: „Oameni deosebiţi, destine deosebite, planuri deosebite, circumstanţe deosebite” (ca o dezvoltare a unei alte teme favorite a dânsului: Orice punct de vedere este un punct de „orbire”).

Stârnit de polemica acestui subiect, caut acum să mi amintesc câteva dintre exemplele pe care mi le a arătat dânsul atunci.

Primul exemplu   cei trei tineri în cuptorul aprins. În Babilon, au fost patru tineri care s au decis să nu se spurce. Unde a fost Daniel când tot poporul a trebuit să se închine înaintea chipului cioplit din valea Dura? Ca oficial, Daniel ar fi trebuit să stea lângă împărat. S a închinat el? De ce nu ni se spune nimic despre el? Răspunsul: destine deosebite pentru oameni deosebiţi în circumstanţe deosebite.

Al doilea exemplu   groapa leilor. Dar unde au fost cei trei neînfricaţi luptători pentru credinţă atunci când Daniel, neoprindu se să se roage, a fost pedepsit şi aruncat în groapa leilor? S au oprit cei trei să se roage? De ce nu ni se spune nimic despre ei? Răspunsul: Destine deosebite pentru oameni deosebiţi în circumstanţe deosebite.

Al treilea exemplu   Petru şi Ioan în curtea Marelui Preot. Toţi îl ocărâm pe Petru pentru că s a dus la foc străin şi a ajuns să se lepede… dar uităm că cel care l a băgat pe Petru înăuntru, în curtea duşmanilor lui Christos, a fost Ioan, care avea trecere liberă şi în curtea şi casa Marelui Preot. Să nu fi ştiut Domnul Isus că ucenicul care şi punea capul pe pieptul Său este rudă şi prieten cu Marele Preot? Răspunsul: Destine deosebite pentru oameni deosebiţi în circumstanţe deosebite, pentru împlinirea unor planuri deosebite.

Al patrulea exemplu   Timotei a fost tăiat împrejur de chiar acela care le a spus galatenilor: „Dacă vă întoarceţi la Lege, Christos nu vă va folosi la nimic!” Cum se explică aceasta? Timotei a fost tăiat împrejur ca să poată fi luat de Pavel în vizitele sale la evrei. Galatenii aveau alte circumstanţe, pentru împlinirea altor planuri.