L-am cunoscut puţin, spre paguba mea. Ne-am întâlnit în treacăt la biserica baptistă din cartierul Grădişte din Arad. Când l-am văzut în sala adunării în care fusesem rânduit să predic în acea după amiază, am răsuflat uşurat, mi am luat logodnica şi am… fugit la plimbare pe malul Mureşului. Eram sigur că, având ocazia să asculte o predica a fratelui Chiu, om preţuit şi predicator foarte cunoscut şi îndrăgit, nimeni nu-mi va simţi lipsa.
M-a întâlnit peste alte câteva zile acasă la viitorul meu socru.
– Să nu mai faci niciodată ce ai făcut duminică, mi-a spus dânsul dojenitor.
– Frate Chiu, nu puteam eu vorbi când eraţi dumneavoastră acolo…, am spus eu sincer. Însă dânsul m-a strivit sub smerenia lui proverbială:
– Venisem special ca să te ascult. Am auzit lucruri frumoase despre tine.
Ne-am mai văzut apoi de câteva ori în viaţă. Prietenia dânsului cu familia părinţilor soţiei mele m-a învăluit şi pe mine în dragostea lui binevoitoare. Iată părerile altor doi oameni care l-au cunoscut şi au vorbit cu ocazia plecării acestei slugi bune la Domnul ei!
Florian Guler:
„În sudul Floridei, a trecut la Viaţă, fratele Pavel Chiu, unul dintre cei mai vechi aşa-numiţi «păstori laici» din România. Contribuţia «păstorilor laici» (alături de cei mai mulţi «cu studii») la lucrarea Evanghelică din România comunistă a fost determinantă.
„Laicii” s-au dovedit a fi, procentual, mai rezistenţi la presiunea ideologică, mai curajoşi şi mai independenţi faţă de sistem. În 1978, biserica Şega, (pe atunci una dintre primele cinci ca mărime în ţară, cu aproape 1.000 de membri), se uita după un nou păstor. Unul dintre primele lucruri pe care le căutam noi atunci era un păstor care să colaboreze în exclusivitate cu Duhul Sfânt în lucrarea şi administrarea bisericii. Şi erau mulţi.
Dintre toţi, biserica s-a oprit la Pavel Chiu, un păstor cu nume bun, «mic la stat», cu spinarea «încăpăţânat de dreaptă» şi care refuza să discute orice problemă legată de salariul pe care urma să-l primească. Au urmat apoi ani roditori în «Biserica cu şapte curente», cum era «alintată» atunci adunarea noastră din strada Brâncoveanu (Scărişoara), Arad. Îmi amintesc de ani la rând, când adunarea avea anual servicii de botez cu zeci şi zeci de convertiţi.
După ani, am ajuns să trăiesc în America, unde fratele Pavel Chiu păstorea cu acelaşi entuziasm şi cu aceeaşi bucurie, nu sute de credincioşi ca la Arad, ci numai vreo 70 de oameni. A slujit mai mulţi ani la cea de-a doua biserică baptistă română din Detroit (Eastpoint).
Pe la vârstă de şaptezeci de ani s a autodeclarat pensionar, dar a fost «silit» de biserică să rămână încă în slujire mai mult de un an de zile, înainte de a se retrage în Florida.
Acum, când celebrăm Viaţa la moartea domniei sale, mi au venit în minte două secvenţe din trecut.
Era la vremea pensionării dumnealui. Într o duminică, după ce un vorbitor a terminat de vorbit şi s a aşezat pe bancă, s a ridicat dânsul şi a spus: «Ce mi a plăcut cel mai mult la fratele a fost că, uitându mă la el de aproape, (erau amândoi la amvon) am văzut că în timp ce vorbea îi tremura cămaşa pe el. Fraţilor, ce har pentru o biserică să aibă oameni care vorbesc tremurând. Vă mărturisesc că şi eu, deşi predic de o viaţă, tremur ori de câte ori mă ridic în faţa voastră. Nu este admis să vorbească cineva din Cuvânt fără emoţie şi fără cutremurare.»
Cu câteva luni în urmă, la ultima noastră convorbire telefonică, când «se pierdea» des, după o pauză, a întrebat: «Ce face N.M.? (Era vorba despre cineva din biserica pe care o păstorise în urmă cu mai bine de 20 de ani.) Să i spui că este încă pe lista mea de rugăciune…»
Fratele Pavel
La plug ori la altar, din zori
Să nu vă potriviţi cu tina
Şi când vorbeşti, să simţi fiori,
Rănindu te.. Lumina!
În aşteptări tot căutând
Şi n rugi spunându şi dorul
Cu oile pierdute n gând
A adormit… păstorul.
Troy, 22 septembrie 2004”
Ilie U. Tomuţa:
„Am fost mişcat de trecerea din viaţa aceasta a Pastorului Pavel Chiu. Vestea aceasta a fost marcată prin cuvintele care sunt vrednice de crezut: «a plecat la Domnul». L am cunoscut ca pe un adevărat om al lui Dumnezeu, om cu o deosebită chemare în slujirea Evangheliei, un om al dragostei, al jertfei, un om în care puteai vedea o inimă dornică de a propovădui o Evanghelie curată, gata totdeauna să-i salveze pe cei păcătoşi de la iad.
Biserica sau confesiunea religioasă nu a fost niciodată o piedică pentru el în a te face să te simţi respins. A ştiut să se uite cu aceeaşi dragoste la oricine, să asculte povestea fiecărui copil, tânăr, sau bătrân şi apoi să deschidă Sfânta Scriptură din care să aducă mângâiere.
Cu toate că nu eram membru al bisericii păstorită de dânsul, au fost situaţii când eram în biserica dânsului pentru a auzi un cuvânt proaspăt din gura unui om al lui Dumnezeu. Viaţa mea de creştin a fost marcată în mod special de umblarea acestui om cu Dumnezeu.
Pentru întreaga viaţă a acestui slujitor merită să-I mulţumim lui Dumnezeu.
Cu toata aprecierea,
Rev. Ilie U. Tomuta, Dir. Genesis Romanian Mission”
4 comentarii
Comments feed for this article
iulie 16, 2008 la 5:32 am
costica H.
Daca acuma a aparut in prim plan,oarecum,fratele Chiu Pavel,as dori sa pun si eu aici un mic comentariu.
Cel mai stralucitor moment din adunare,ma refer la perioada cand a fost pastor la Sega, a fost acela de la sarbatoarea Cinei Domnului.
Acuma se stie ca la Sega pe vremea aceea intalnirile de duminica dimineata, nu se terminau la ora 12.
Atmosfera este greu de descris in cuvinte,dar efectele se pot verifica.
Cercetarea despre care amintim noi mereu cu aceasta ocazie,era asa de intensa ca au fost cazuri cand frati si surori au iesit afara sa-si rezolve anumite probleme dintre ei inainte de a se impartasi.
Personal i-mi amintesc ca si eu am avut aceasta experienta minunata,si nu pot uita dulceata acelor clipe,m-a marcat definitiv,desi au trecut 20 de ani.
Pot sa-mi amintesc ultimul sau mesaj la Sega din pasajul 1Cor cap.11;23a;
Caci am primit de la Domnul ce v-am invatat…Oh! si ce invatatura! dar ce exemplu personal! ce autoritate in cuvantul Lui Dumnezeu!
…se consemneaza foarte putine lucruri despre el deoarece unele nu pot fi scrise in cuvinte,realitatile acelea ar fi descrise in mod saracacios.
Dar opozitia nu a fost mai activa niciodata deoarece a fost numit in public anticrist,ca a fost corupt etc.
Dar Omul acesta cand a venit la Sega a spun cam asa;fratilor daca vre-o unul are sa se planga despre un alt frate sa se planga mie,si chiar daca ar vrea sa loveasca pe un alt frate,sa dea in mine.
A creat spatiu pentru formarea si exprimarea laicilor si aceasta a fost o lucrare care s-a dezvoltat foarte mult in timpul cat el a fost pastor.
Unii dintre acestia au devenit ei insisi pastori si pot confirma,dar nu stiu daca acestia pastreaza din valorile pe care cei mai multi le apreciau atunci.
In doar cateva fraze am dorit sa arat pentru cei ce nu l-au cunoscut pe fratele Pavel,o mica parte din viata acestui sfant.
Domnul nostru sa fie slavit pentru marturia, unica intr-un anumit fel, a fratelui nostru.Personal mi-este dor de acele vremuri…
iulie 16, 2008 la 5:03 pm
doru radu
Fr. Chiu facea afirmatii curajoase. Dar nimeni (nici chiar ce-l judecau/citicau)nu ridea de ele pt ca aveau acoperire in viatsa. Pe linga cele spuse de Costica H., dinsul spunea: „cind ma veti vedea pe mine miniindu-ma, miniati-va si voi, ingrijorindu-ma, ingrijorati-va si voi”. Chiar daca erau curajoase aceste afirmatii, dinsul le dovedea in viatsa. Nu era mindrie ci un anumit curaj spiritual. Nu situ daca am auzit pe altcineva repetind (nu odata) cuvintele apostolului: „calcati pe urmele mele intrucit si eu calc pe urmele lui Hristos”. Intr-o predice de Rusalii, dinsul spunea: „daca vrea cineva sa stie unde locuieste Duhul Sfint, ii spune eu, pe Hunedoara 24 (?)’ -era adresa dumnealui… Cind unul din copiii lui a luat-o pe ulei, desi acesta era csatorit cu si copii, Pavel Chiu s-a retras partial din Lucrare. Dumnezeu l-a adus inapoi fe fiul ratacitor. Interesant mi s-a parut ca la confeintsa nationala a pastorilor de la Brasov, cind a anuntsat intentia de a s e retrage, PC a fost „incurajat” de colegi sa n-o faca laudindu-se fiecare cu cit de rai le sunt copii (sic!). Ce diferentsa de abordare a reponsabilitatsii fatsa de lucrare si fatsa de familie.
ianuarie 28, 2009 la 1:19 am
dumitru muresan
eu lam cunoscut pe fratele chiu pavel.da a fost un frate cu o inima mare ff credincos des-i plecat la domnul si n-e asteapta sa mergem sinoi.eu lam cumoscut in biserica care o pastorea dacam-i aduc aminte la biserica baptista tautii dar si cand sa mutat in arad chear am fost gazduit de acest credincos de n-e uitat.dumnezeu sa-i binecuvinteze fii si nepoti.cu ce are el mai bun amin.
februarie 25, 2010 la 7:11 pm
cristi
Slava Domnului pentru astfel de frati.