Daca la douazeci de ani nu esti comunist, n-ai inma, dar daca la patruzeci de ani mai esti comunist, n-ai minte!”

Cand spunem ca Sabina si Richard Wurmbrand au fost oamenii unui ideal unic; “Dumnezeu”, nu negam in nici un fel vremurile lor de cautari, timpul in care au treierat curentele filosofice si politice ale vremii, in dorinta de a se identifica cu valori veritabile si de a-si defini propriile lor personalitati.

Pe vremea cand studia chimia la Sorbona din Paris, Sabina Wurmbrand a fost activa in actiunile Partidului Comunist Francez. Richard a studiat la Moscova si a fost apreciat drept unul din cei mai promitatori propagandisti pe care i-a avut vreodata miscarea. I-a cunoscut pe parintii Anei Pau\ar si a fost prieten cu Lucretiu Patrascanu .

De fapt, miscarea comunista a prezentat o atractie fascinanta pentru o anumita categorie a tineretului evreu. Unele din cele mai de seama personalitati ale Internationalei comuniste au fost evrei. Roza Luxemburg (1871-1919), socotita de multi una din ideologii de baza ai socialismului, a fost evreica . S-a tras din Zamosc, in Polonia ruseasca, unde mai toti stramosii ei, mergand inapoi cel putin pana in secolul doisprezece, ei au fost rabini. Mama ei, sotie si sora de rabini, o exaspera cu citate din Biblie. Unul din istoricii socialismului evreiesc, Robert {istrich, a aratat ca, extraordinara pasiune a Rozei Luxemburg pentru dreptate sociala si fascinatia ei cu argumentele dialectice au izvorat dintr-o ereditate educata timp de generatii in dezbaterile rabinice. Roza Luxemburg, si toti urmasii ei evrei de mai tarziu, au suferit de distorsionari emotionale caracteristice unui intelectual care incearca sa-i forteze pe oameni sa intre cu sila intr-o anumita structura ideologica, in loc sa ingaduie ideilor sa evolueze de la sine din experienta proprie a oamenilor.

Bunicul lui Karl Heinrich Marx a fost rabin in Trier, Germania. Unchiul lui |arl a fost rabin. Mama lui s-a tras dintr-o linie de rabini si invatati faimosi, care a debutat cu Meier Katzellenbogen, in secolul saisprezece, rector al colegiului talmudic din Padua.

Karl Marx a fost “increstinat” prin botez la data de 26 August 1824.

In mai toate partidele revolutionare din tarile Europei, evreii au ocupat roluri predominante. Bela |un (1886-1939) a fost dictatorul regimului comunist care a detinut puterea in Ungaria intre Martie si August 1919. Kurt Eisner (1867-1919) a condus miscarea revolutionara din Bavaria in luna Noiembrie 1918.
Evreii din Europa de Rasarit nu au fost o creatie artificiala a sistemului capitalist. Ei si-au avut un statut de sine statator, cu limba lor specifica, cu religia si cu cultura lor proprie. Ei au intemeiat propriul lor partid socialist, BUND (abreviere de la numele Uniunea Generala a muncitorilor din Lituania, Polonia si Rusia) creat in anul 1897.

Implicarea majora a acestor evrei in miscarile revolutionare trebuie privita ca rezultat al unor secole de suferinte sub tot felul de tendinte antisemite. Dupa ce timp de sute de ani li s-a refuzat dreptul de cetatenie si de proprietate in tarile europene, unii dintre evrei s-au hotarat sa se “increstineze”. Si-au schimbat numele (mai mult sau mai putin fortati de societate) si au cautat sa instaureze o societate in care au visat sa nu mai existe discriminari bazate pe rasa, religie, sex, sau nationalitate. Egalitarismul propus de socialism le-a venit ca o oferta irezistibila si s-au napustit cu capul inainte sa participe la faurirea unei utopii. Ei n-aveau de unde sa stie ca socialismul si comunismul va fi un copil monstru care-si va devora proprii sai parinti.

Mai mult decat oriunde in alta parte, evreii s-au identificat cu miscarile revolutionare socialiste si comuniste in Rusia. Ei au fost arhitectii loviturii de stat care au plasat un guvern bolsevic in fruntea tarii si i-au dat puteri dictatoriale in Octombrie 1917. Agentul executiv din spatele ne-evreului Lenin a fost Leon Trotchi (1879-1940), nascut cu numele Lev Davidovici Bronstein.

La congresele Partidului Comunist Rus, 15-20% din delegati erau evrei, care-si repudiasera mostenirea milenara si serveau acum idealul unei miscari care avea sa fie marcata ea insasi de un predominant caracter antisemit. Una din listele de personalitati ale vremii arata ca in treimea superioara a ierarhiei comuniste ruse, in afara lui Lenin, toti ceilalti erau de extractie evreiasca. Intr-o analizare a sovietului din Petrograd se arata ca numai saisprezece din totalul de 388 de membrii erau rusi, ceilalti fiind evrei, din care 265 venisera din celebra East Side a New York-ului. Un al treilea document arata ca decizia de a rasturna guvernul Tarului a fost luata de fapt pe 14 Februarie 1916 de un grup din New York, printre care se afla si milonarul evreu Jacob Schiff.