A aparut meteoric, ca un profet neasteptat, ca o ploaie de vara peste un pamant uscat, ca un torent irezistibil de viata cazand din inalt peste vaile sortite rodirii fertile.

Dupa ani de tacere si de secluziune intr-o prozaica pozitie de arhivar, a aparut ca un Ilie Tisbitul al veacului modern, trimis de Dumnezeu la curtea puterilor vremii, sa le strice linistea idolatra si sa le dovedeasca atotputernicia divina. Pornit ca si profetul de demult sa intoarca neamul si natiunea la Dumnezeu, Liviu Olah a fost un exemplar singular, a carui putere spirituala deosebita a ramas, in ciuda multimii de ucenici si imitatori, inimitabila.

Impactul pe care l-a avut asupra celor care-l ascultau si vedeau pentru prima data in viata lor a fost formidabil. Destul sa spun ca i-am retinut aproape cuvant cu cuvant prima predica pe care l-am auzit rostind-o intr-o duminica “a inaltarii”, cand a ramas fara sa fie programat si cumva fara sa vrea in Bucuresti, desi s-ar fi cuvenit sa fie in mijlocul bisericii lui din Oradea. Fratele Talos Vasile l-a invitat sa vorbeasca la biserica “Sfanta Treime” din cartierul “Mihai Bravul”.

A predicat mai bine de o ora, dar … cine s-a uitat la ceas? Timpul parca se suspendase si cel dinaintea noastra ne purta dincolo de vremelnicie, cu un aer care venea spre noi din campiile cerului. Avea idei simple, dar patruzatoare. Un glas de orator din vechea si vestita Roma, imbinand dialogul colocvial cu declamatia solemna si putand ajunge instantaneu la proclamarea sau condamnarea tunatoare. Auzisem multi oameni talentati vorbind de la amvon. Predica lui insa, desi rostita printre noi, iti dadea senzatia ca venea cu siguranta din “alta parte.”

Iata cateva fragmente intiparite pentru totdeauna in contexul meu, de parca au fost scrise cu un capat de mana care scria cu litere de foc. Tema zilei era, asa cum o cerea si calendarul, o incercare de raspuns la intrebarea: “De ce s-a inaltat Christos?”

“Pentru ca El nu era de aici! S-a inaltat pur si simplu pentru ca era din alta parte si venise vremea sa plece “acasa”. Trecerea lui Christos printre noi si inaltarea Lui la cer demonstreaza fara putinta de tagada ca exista un “dincolo”, exista un “cer”, o realitate de ordin spiritual a carei existenta este mult mai reala si mult mai sigura decat a noastra. Putem sa credem cuvintele lui Christos, Crestinismul nu este un mit, o parere, o presupunere. Crestinismul este mesajul lui Dumnezeu catre o lume plecata de acasa prin pacat si ratacitoare in placerile lui de o clipa. Este mesajul lui Dumnezeu pentru tine si pentru mine.

Inaltarea lui Christos la cer, fara sa fi realizat aparent mare lucru pe pamant si fara sa ne rezolve problema noastra, ne spune ca adevaratele rezolvari nu sunt cele de pe pamant, din lumea materiala, ci cele din cer, din lumea spirituala. Cand Iosua lupta in vale cu trupele dusmane, Moise se ruga pe munte si rugaciunea lui nevazuta era “simtita” in balanta luptei din vale. Cand Aron si Hur tineau mainile lui Moise ridicate, biruiau cei din poporul Domnului. Cand mainile obosite erau lasate in jos, biruiau fortele dusmanilor copiilor lui Dumnezeu. Astazi, rugaciunea este instrumentul cu care patrundem si noi in lumea nevazutului Dumnezeu.

Dupa jertfa Sa de la Calvar, Christos S-a dus in slava ca sa mijloceasca mantuirea lumii.

Ce fac eu acum ?

Ce faci tu acum ?

Intelegi tu ca de rugaciunea ta si a mea depinde mantuirea celor din jurul nostru ?
Rugaciunea declanseaza mecanismul puterii divine. Nu trebuie sa fi stralucit in vorbire sau foarte destept in gandire. Oamenii se intreaba ce facem noi la Oradea de se pocaiesc asa de multi oameni. Secretul lucrarii de acolo si din toate timpurile este … rugaciunea. Daca intr-o casa exista instalatia de curent, este suficient sa rasucesti intrerupatorul si se aprinde becul, vine lumina. Nu trebuie sa fii foarte inteligent ca sa rasucesti intrerupatorul! Oricine o poate face, chiar si cei cu mai putina minte. Tot asa si in lumea lui Dumnezeu.

Realitatea de acum este conectata cu realitatea vesnica, iar tu trebuie sa rasucesti intrerupatorul rugaciunii. Atunci va veni puterea! Este chiar asa de simplu! Biblia spune “Nu aveti, pentru ca nu cereti.” Cand crestinii vor invata din nou sa se roage, Dumnezeu va face iarasi lucruri mari pe pamant. Este vremea sa ne intoarcem la o viata de pocainta si de sfintenie, pentru ca Dumnezeu sa ne asculte. Este vremea sa ne intoarcem la o viata de rugaciune si atunci, copiii lui Dumnezeu vor castiga iarasi biruinta. Totul depinde acum de tine si de mine. Christos si-a facut partea Lui. Acum tu trebuie sa-ti faci partea ta. El isi cheama oile pe nume. Vrei si tu sa faci lucrul acesta, sa incepi sa te rogi pentru prietenii si cunostintele tale, pe nume ? La noi, la Oradea, pana si copiii au liste personale de rugaciune. Asa cum profesorul, la scoala, striga catalogul, si tu si cu mine trebuie sa strigam catalogul pe genunchii rugaciunii.

Apoi, Christos s-a inaltat la cer pentru ca cerul este tinta finala a copiilor lui Dumnezeu. Tu si cu mine vom ajunge intr-o buna zi acolo. Pamantul nu este tinta noastra, este numai locul nostru de munca! Intelegi tu lucrul acesta ? Dumnezeu te-a mantuit si te-a lasat pentru un timp sa mai traiesti pe acest pamant pentru ca ai o misiune de indeplinit. Dupa ce aceasta misiune se va termina, vei pleca si tu acasa. Privesti tu cerul ca destinatie finala ? Esti tu gata sa privesti viata de pe pamant doar ca pe o ocazie de a-L slavi pe unicul si slavitul Dumnezeu al cerului, pe Cel ce este sursa, suportul si scopul intregului univers? Oamenii ma intreaba daca nu ma tem sa vorbesc asa cum vorbesc in Romania de azi. Ce nu inteleg ei este ca eu n-am de ce sa ma tem. Fiecare slujitor al lui Dumnezeu este nemuritor pe durata misiunii care i-a fost incredintata.

Miile de ingeri ai lui Dumnezeu ne pazesc si vegheaza ca sa nu ni se intample nimic. Si cand ne vom termina misiunea, vom pleca “acasa”. Esti tu gata sa traiesti si sa mori pentru Acela care a trait si a murit pentru tin?

El si-a dat viata Sa pe crucea de la Calvar. Esti gata sa-ti pui viata la dispozitia Sa ? Nimeni nu este gata pentru cer, daca nu implineste voia lui Dumnezeu aici pe pamant. Christos a fost gata sa plece in cer pentru ca “implinise voia lui Dumnezeu” pe pamant. Iar voia lui Dumnezeu este ca nici unul sa nu piara, ci toti sa vina la pocainta. Esti tu gata sa traiesti cu acest unic scop in minte ? Ca Dumnezeu sa te faca si pe tine un instrument pentru mantuirea miilor si a sutelor de mii din jurul tau ?”