Despre venirea lui Ioanid la Christos, iata ce citim in marturia lui Cristian Ioanide, fiul sau, asa cum a aparut ea in prefata volumului de poezii “Porumbite albe”:

“Intr-o dupa amiaza de vara a anului 1940, pe o banca din parcul Carol din Bucuresti, blandul poet de mai tarziu, citea cu nesat Sfanta Scriptura. Langa el, o doamna il urmareste cu discretie. Un copilas cu ochii rotitori, ce se joaca prin preajma, ii atrage atentia doamnei ca vecinul ei citeste Biblia.

Cu o “viclenie orientala”, doamna (Sabina Wurmbrand) intreaba: Ce carte cititi, domnule?” “Cea mai minunata carte din lume, doamna!” Urmeaza prezentari reciproce si invitatia de a participa la slujba din viitoarea duminica de la Biserica Lutherana din strada Olteni. El nu stia nimic despre protestantism.

La vremea aceea, Costache Ioanid era “greco-ortodox” ca si stramosii sai si considera probabil aceasta apartenenta (chiar formala fiind) ca o necesitate traditionala. In rest, stia ca iudeii l-au rastignit pe Domnul Christos si de aceea sunt de dispretuit si vrednici de osanda. Cand, in duminica urmatoare, tatal meu s-a infiintat la aceasta biserica, nu mica i-a fost surpriza sa constate ca mai toti credinciosii erau evrei botezati, iar trei din cei patru pastori erau si ei evrei sadea: Richard Wurmbrand, Iancu Moscovici si Felix Iacobsohn. Contrariat de lipsa de ritual, Ioanid a fost in schimb fascinat de modul “obisnuit” de a vorbi, nedeclamativ si cu argumentatie luata din viata de toate zilele. In aceste conditii, continua sa se duca duminica de duminica la aceasta biserica si, destul de repede, este transformat launtric si botezat. Bucuriei acestei revelatii ii urmeaza o multitudine de intrebari, cele mai multe pline de candoare. De un farmec deosebit este una din ele, pusa pastorului Richard Wurmbrand:

“Spuneti-mi va rog, cum se poate impaca crestinismul, asa cum l-am acceptat eu acum si doctrina legionara in a carei valoare sociala purificatoare inca mai cred?”

“Raspunsul: “Probabil ca poate sa existe o apropiere. Eu nu stiu pentru ca nu m-am gandit niciodata la asta. Ceea ce vreau sa-ti spun insa, este faptul ca, devenind crestin adevarat, vei fi atat de ocupat incat nu vei mai avea vreme sa te gandesti la astfel de probleme!” Si asa a fost!