Cu timpul, drumurile noastre s-au despartit: eu am plecat in America, el a ramas in Bucuresti. Am continuat insa sa ne scriem si am intretinut o prietenie intinsa peste tari si mari. Richard Wurmbrand obisnua sa spuna: “Timpul si distanta pot stinge iubirile mici, dar le fac sa creasca pe cele mari.” Prietenia mea cu Ionica m-a imbogatit mult. Se spune ca  iubind pe cineva, l-ai luat in sufletul tau, fara ca el sa piarda ceva. Ionica a fost cu mine in toate zilele mele americane.

L-am revazut “in trup” prin 1989, cu putine luni inainte de Revolutie, cand, in isteria generala, din vigilenta proletara, simpla mea vizita ca prieten venit din occident a facut sa fie chemat si anchetat la Securitate.

Am revenit dupa fierbintele Decembrie 1989 impreuna cu cateva tiruri pline de ajutoare. L-am gasit la fel de plin de dragoste ca intotdeauna si l-am luat impreuna cu sotia sa ne faca o vizita in Los Angeles.

S-a integrat foarte repede in mijlocul credinciosilor din biserica noastra. A devenit un “frate” prin botez si a intregit cercul prietenilor cu care-mi petrec vremelnicia pe coasta de vest a Americii. Desi provenim din familii diferite, suntem “frati” prin aceeasi credinta in Dumnezeu si prin aceeasi umblare alaturi de Christos. La fel ma simtisem si eu in mijlocul crestinilor dupa evanghelie din Pascani. Foarte departe de familia de la Bucuresti, si mai ales de fratele meu care staruia incapatanat sa nu-L primeasca pe Christos, am scris atunci un sonet:

Tainica fratie

Cu cel ce frate mi-i in stari,
N-am taine, taina-i sa sporeasca;
Cu-acel strain, n-am cunoscut,
N-am gand pe care sa-l citeasca.

De nu ni-i calea la-mandoi
Cararea stramta spre Golgota,
Nu cant-acelasi glas in noi,
Nu plange-aceeasi struna nota.

Cu-acel ratacitor, “strain”,
Acasa sunt, cu cel “de-acasa”
Si ne-mpartim ca pe-un tain
Si gandul spus si soapta-ntoarsa.

Eu vorbe n-am cu cel limbut,
De “mut” sunt lesne priceput.

Nu degeaba se spune ca un prieten este o persoana cu care poti sa … taci confortabil. Toti oamenii te aud cand vorbesti; prietenii insa inteleg ce spui, iar cei mai buni prieteni sunt cei care pricep si ceea ce n-ai spus in cuvinte.