(De la Marius Cruceru)

Rar mi-a fost dat sa vad un diacon atit de abil ca si fr. Oprea de la Sega (traieste in Atlanta).Dupa lupte seculare, Sega- Arad a primit aprobare sa faca un pisoar igienic.
Fratii au facut WC la parter, conform proiectului, apoi au facut “din greseala” un etaj cu sali de studiu si un acoperis unde au mai incaput sali intr-o mansarda.
“Erare humanum est” au zis ei cind i-au luat la purecat. Comunistii n-au avut umor. Au venit militieni sa demoleze WC-ul . Au venit insotit de muncitorii de la demolari care proveneau din etnia rromilor. In timp ce militienii incercau sa-i convinga pe frati sa se dea jos de pe acoperis, diaconul s-a infiltrat printre muncitori si a-nceput sa le zica (putin bilbiit): “ma, ma baieti sa stiti ca asta nu-i WC, acolo sus sunt sali unde oamenii se roaga si sunt Biblii si Dumnezeu o sa va rasplateasca pe voi si familiile voastre daca nu darimati. Da’ daca le darimati Dumnezeu va poate pedepsi”
Atita le-a trebuit la tigani. Sefule, au zis, ei noi avem copii si ne temem de D-zeu, aduceti puscariasii sa darime … Seara diaconul s-a dus pe la rromi pe-acasa cu pachete si cu Biblii; le-a multumit si le-a vestit Evanghelia. Primaria a amendat in repetate rinduri biserica, dar cladirea a ramas in picioare pina la revolutie …
Diaconul juca rol de contrainformator.. Prin slujba lui avea acces la gara.. si dupa ce se terminau sedintele pastorilor, Oprea se ducea la accelaratul de Bucuresti, imbracat cu halat si cu carnetu’n mina nota seriile de la boghiurile vagoanelor… Ce urmarea? Sa auda discutia dintre inspectorul de culte de la Arad si sefu’ de la Bucuresti pe care acesta il conducea la tren. Nu va dati seama ce informatii utile a cules omul acesta despre intentiile lor cu privire la pastorul X sau Y…. Multe am facut si eu, dar sa-i spionez pe dusmani nu m-am gindit….
Doru Radu