(De la Marius Cruceru)

Pitt (Popovici) poveste ca prin ‘50 erau arestati oamenii noaptea.Un militian il informa din cind in cind: “nu dormi acasa ca esti pe lista, in noaptea asta te vor lua”.
Pitt il anunta pe frate-su, Alexa, apoi se ruga incredintindu-si soarta in mina Domnului si-si pregatea bocancii in caz ca Domnul va hotri sa-l lase arestat…
“N-am dormit nici-odata in alt pat si n-am avut insomnii. Si nici nu m-au arestat.” -povesteste Pitt. cu calm…
Prin ‘58 a inceput al doilea val de arestari in Arad: greco-catolici, ostasi, martori, tot felul…”Daca nici acum nu ne aresteaza -zice Domnica Iovin la ora surorilor- inseamna ca suntem slabi si nevrednici”. La scurt timp i-au luat barbatul impreuna cu tot “lotul Moisescu”.
La proces i se da cuvintul sorei Moisescu ca sa-si condamne sotul pt a scapa si ea de condamnare. Spre uluirea tuturor, femeia aceasta de 1.5 m in loc sa-si condamne sotul a inceput sa recite versete de incurajare pina cind “i-au pus pumnu’n gura”…. la propriu…
În toată povestea asta cu Securitatea şi securiştii ai lor şi ai noştri vorbim de bărbaţi.
Deşi se ştie că şi în România sînt mai multe femei  , nu vi  se pare ciudat că avem foarte puţine dosare de femei turnător?
Da, şi Iuda a fost tot bărbat, nu Maria Magdalena şi nici “celelalte femei” care slujeau nu l-au trădat pe Domnul.
Ba, mai mult, avem acest fel de istorii ale rezistenţei, femei care au dat dovadă de un curaj “bărbătesc”.
Mamele şi bunicile noastre merită o plecăciune cu sărutare de mîini pentru felul în care au rezistat abuzurilor şi ameninţărilor securităţii.
De fapt… ele aveau cel mai mult de pierdut.